• امروز : شنبه - ۱۱ آذر - ۱۴۰۲

آخرین خبرها

مردم درانتخابات نگاه قومیتی نداشته باشند/مجلس انقلابی آدم سالم می خواهد/ازعملکرد دهیاران در روستاها راضی نیستیم معارفه رئیس جدید اداره تبلیغات اسلامی شهرستان لالی بزودی دستگاه سی تی اسکن در بیمارستان امید لالی راه اندازی می شود/اختصاص دستگاه دیالیز جدید به بیمارستان امید ادامه تغییرات در دستگاه قضایی لالی / دادستان جدید شهرستان هم معرفی شد + عکس مسابقات اسکای رانینگ قهرمانی استان خوزستان در ارتفاعات شهرستان لالی برگزار شد اگر قرار است کشور گامی به جلو بردارد نیازمند تفکر بسیجی هستیم/شکست اصلی اسرائیل ، شکست در افکار عمومی بود تیراندازی در مراسم عروسی؛ مادرباردار و نوزادش جان خود را از دست دادند آخرین سفر سیمرغ ورود به واتس‌اپ از طریق ایمیل فعال شد! سه مصدوم در ریزش دیوار سیلو در لالی مدیریت بحرانی خوزستان همچنان گرفتار تصمیمات لاک پشتی جولان محرومیت ‌در مناطق دوردست بختیاری/موگوئی‌ کوهرنگ یک متر مربع هم آسفالت نیست همایش پیاده روی دوستداران کتاب به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی گفتمان با قدرت‌ها را یاد بگیرید ماجرای تجمیع دانشگاه های حوزه انتخابیه چیست ؟ قلعه تاریخی چالشتر بارش باران های پاییزی در شهرستان لالی/از آبگرفتگی خیابان ها تا ریزش کوه ها + عکس شعر / « مرده بر اسب» شعر / بادها مى چرخند کسب سه عنوان برترکتابخوانی در استان برای فعالان حوزه کتاب درشهرستان لالی + عکس وداع با محمدعلی اسلامی ندوشن در تهران مافیای فیلترشکن کیست ؟ آیا گردش مالی وی‌ پی‌ ان‌ ها دست کسانی است که فیلتر می‌کنند ؟ مردم داری موثرترین عنصر مدیریتی در دستگاه‌ها پیام سرپرست شبکه بهداشت و درمان لالی به مناسبت روز پرستار مدیر جدید اداره ورزش و جوانان شهرستان لالی معارفه شد/فرهاد احمدی جانشین محسن محمودی شد + عکس ۲۰ کشور بزرگ ذخایر نفتی در جهان دولت مشکلات پرستاران را در اولویت قرار دهد/بایدقدر بسیج رابدانیم و آن راتقویت کنیم نگاه مسئولان دولتی خوزستان به ایذه نگاه ارباب رعیتی است/مسئولان برای ایذه برنامه ندارند ترسناک‌ترین استخر آب گرم جهان در ژاپن! جاده‌ای که جان جوانان خوزستانی را می‌‌ گیرد تاریخچه جذاب ساختن مرتفع‌ترین بناها ؛ از مصر باستان تا دُبی غار حیرت‌انگیزی که شبیه یک سیارۀ بیگانه است باز باران با بهانه و دروغ های فراوان افتتاح نمایشگاه کتاب شهرستان لالی/۳۰۰۰ جلد کتاب در معرض دید عموم قرار گرفت سانحه در جاده لالی به روستاهای بخش حتی آغاز عملیات روکش آسفالت جاده لالی به اندیکا/۱۶ میلیارد اعتبار برای ترمیم ۶ کیلومتر از مسیر + تصاویر نیما راه نشان می‌داد نه مقصد تایید صلاحیت ۲۹ نفر از کاندیداها در روند بررسی داوطلبین درهیات اجرایی حوزه انتخابیه شهرستان مسجدسلیمان برگزاری مراسم سالگرد درگذشت زنده یاد احمدرضایی برنامه های هفته کتاب و کتابخوانی از سوی رئیس نهاد کتابخانه های عمومی لالی اعلام شد از مخابرات استان گلایه مندیم که وعده های خود را در لالی عملی نکرده است/فضای سبز و پارک های شهر وضعیت مناسبی ندارند آبشار بیشه لرستان/زلال جاری در قلب زاگرس از بهمن علاءالدین تا داراب افسر بختیاری تحقق رویای بزرگ تسلا؛انتقال برق بدون استفاده از سیم جاری شدن خون بر روی زمین! شعر / تلخ و شیرین شعر / بازمانده ­ی کدام عصریم؟ شعر / به سوی یار می روی برگزاری دوره پیشگیری از آسیب های اجتماعی در همکاری مشترک آموزش و پرورش و نیروی انتظامی انتخابات اتحادیه صنفی کشاورزی (زراعت) شهرستان لالی برگزار شد

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی/بازگشت ایل به جایگاه زمستانی

  • 16 مهر 1401 - 19:14
مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی/بازگشت ایل به جایگاه زمستانی

مالکنون آیین تاریخی و دیرین عشایر است، که به لحظه آغاز کوچ عشایر گفته می‌شود و در آن از ۲ واژه ˈمال ˈ به مفهوم آبادی و مجموع سیاه چادرها و ˈ کنون ˈ به معنای از جا کندن افتاده شده است. کوچ عشایر چهارمحال و بختیاری به سمت خوزستان از نیمه شهریورماه تا نیمه […]

مالکنون آیین تاریخی و دیرین عشایر است، که به لحظه آغاز کوچ عشایر گفته می‌شود و در آن از ۲ واژه ˈمال ˈ به مفهوم آبادی و مجموع سیاه چادرها و ˈ کنون ˈ به معنای از جا کندن افتاده شده است.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

کوچ عشایر چهارمحال و بختیاری به سمت خوزستان از نیمه شهریورماه تا نیمه مهرماه در یک مسیر تاریخی قرار دارد، کوچی که گفته شده است قدیمی‌ترین رویداد اجتماعی و سبک زندگی با سختی‌های فراوان محسوب می‌شود.

خواننده‌های محلی و عشایر گاهی در اشعار عاشقانه مالکنون می‌خوانند ” تو به دور من به دور کوه وسط ماه است” و به این مفهوم یک جدای در دل کوچ نهان است.

پل خدا آفرین در ۱۴۰ کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد و جاده باستانی دژپارت(دزپارت) یا پلکانی لینج، طولانی‌ترین مسیر کوچ در ایران است که عشایر بختیاری از این پل تاریخی اما سخت عبور می‌کند و گاهی به آب می‌زنند تا از رودخانه عبور کنند.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

اگر چه کوچ عشایر به سمت ماشینی شدن در حرکت است، اما هنوز برخی از خانواده‌ها با پای پیاده گله‌ها را به سمت کوه‌های سخت زاگرس حرکت می‌دهند و گاهی این رفتن آنقدر سخت و دشوار است که نمی‌توان آن را با واژگان توصیف کرد.

کوچ عشایر در ۲ فصل بهار و پاییز بسان اکوموزه‌ای طبیعی است که سبک زندگی عشایر را به نمایش می‌گذارد و حفظ هویت تمدنی کوچ از مهمترین راهبردهای مردمشناختی برخی از طوایف و ایل های کوچرو است.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

تجربه کوچ در دل کوه، در میان آن همه صخره و سنگ، با پای پیاده، تاریخ ماندگاری یک ایل در فلات مرکزی ایران را رقم زده است که این حرکت تاریخی سالها با پیر و جوان عشایر همراه است.

عشایر کوچرو بر محور دامداری و کشاورزی در سال دوبار به صورت کوچ برون استانی و منطقه‌ای و کوچ درون استانی محل زندگی خود را تغییر می‌دهند و در ابتدای بهار از مناطق گرمسیری یا قشلاقی به طرف مناطق سردسیری و ییلاقی به کوچ می‌روند.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

عشایر کوچرو در مناطق چهارمحال و بختیاری، اصفهان، خوزستان و لرستان ساکنند و در این بین کوچ بزرگ و کوچ کوچک را انجام می‌دهند و کوچ بزرگ همان ییلاق و قشلاق عشایر است و کوچ کوچک، کوچ درون منطقه‌ای است، که عشایر برای یافتن چراگاه‌ها و مراتع مناسب دست به تغییر مکان خود می‌زنند.

در مسیر کوچ، ایل از دره‌ها و پرتگاه‌های زاگرس مرکزی به مسافت ۲۵۰ کیلومتر برای رسیدن به مناطق مد نظر خود برای ساکن شدن موقت راه می‌پیماید و گفته می‌شود زمان کوچ را پیران ایل بر اساس تقویم نجومی تعیین می‌کنند 

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

به هنگام کوچ، چندین خانوار از یک ایل با هم کوچ می کنند، تا بر مشکلات پیشروی خود غلبه کنند و این تعاون و همکاری بزرگ در ایل بختیاری است.

ایلات و عشایر یا همان مردمان کوچرو، خودکفاترین قوم در ایران هستند که نان از عمل خویش می خورند و با مشقت و سختی فراوان تولیدکننده بخش عمده از غذای مردم سرزمین خویش هستند.

مالکنون (کوچ) عشایر از جلوه‌های مهم اکوتوریستی است که تاثیر عمیقی بر مولفه‌های مختلف فرهنگ عشایر مانند ادبیات، موسیقی، سبک زندگی و حتی پوشش آنان برجا گذاشته است.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

عشایر به عنوان نیروی مولد سالانه بیش از ۱۸۰ هزار تن گوشت از طریق پرورش دام، تولید و روانه بازار می کنند و ۲۰ درصد محصولات پروئتینی و فرآورده دامی کشور توسط این قشر تولید می‌شود.

در چهارمحال و بختیاری نیز به طور میانگین هر خانوار عشایر استان ۷۷ راس دام دارند که در مجموع عشایر استان افزون بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام سبک دارند و معادل ۲۵ درصد تولیدات دامی استان را عشایر تولید می کنند.

بخش عمده عشایر چهارمحال و بختیاری زمان ˈییلاقˈ را در شهرستان های کوهرنگ، لردگان و اردل سپری می‌کنند و در زمان مالکنون به سمت استانهای جنوبی گرمسیر به ویژه خوزستان و شهرهای لالی ، اندیکا ، مسجدسلیمان ، سردشت و شوشتر در حرکت هستند.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

زنان و کودکان تا افتادن نخستین بزرگ زرد پاییزی باید ایل را به سمت قشلاق ترک کرده باشند و مردان ایل، رمه و گله را با پای پیاده از کوه و دره عبور می‌دهند.

سران ایل کوچرو برای انجام مالکنون و کوچ پاییزه، همسفران خود را ندا می‌دهند که در یک روز مشخص بار و بنه را برای حرکت به سمت مناطق گرمسیری ببندند و راهی خوزستان شوند.

عشایر کوچرو از سمت چهارمحال و بختیاری برای رسیدن دشت خوزستان از کنار رودخانه کارون با دره‌های درشت و کوچکش عبور می‌کند تا به دشت‌های شوشتر، رامهرمز، اندیکا و مسجد سلیمان و لالی و شیرین بهار برسند و در این میسر سخت، گاهی گوسفندان که همه سرمایه یک ایل است از دره پایان می افتد یا زیر خودروهای عبوری می‌رود یا گرگ به گله می‌زند.

فصل به فصل با عشایر کوچرو

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری می‌گوید: تا دهم مهرماه حدود ۷۰ درصد جمعیت عشایر کوچرو به سمت خوزستان از طریق پنج ایلره بزرگ کوچ کرده‌اند.

یحیی حسین‌پور در گفت و گو با ایرنا افزود: دستگاه‌های خدمت‌رسان در چهارمحال و بختیاری در خصوص کوچ عشایر کمک مطلوبی کرده‌اند و تنها مشکل عشایر تامین آب شرب در خوزستان است که در این زمینه سعی می‌شود از آبرسانی سایر برای نیازمند عشایر کوچرو استفاده کند.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

به گفته وی، تامین ارزاق مورد نیاز نیز انجام شده است و آرد یارانه مورد نیاز عشایر نیز بخشی در این استان و بخشی در خوزستان بین آنها توزیع شود.

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری از اجرایی شدن عملیات احداث پُل ارتباطی روستای گزستان کوهرنگ با مناطق عشایری اطراف در استان خبر داد و گفت: مصوبه ساخت این پُل ارتباطی اوایل فروردین ماه سالجاری با حضور معاون اجرایی رییس جمهور در منطقه تصویب شد.

حسین‌پور افزود: برای ساخت این پل به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که از محل اعتبارات ملی و اعتبارات سفر تامین شده است.

وی اظهار داشت: با احداث پُل ارتباطی روستای گزستان شهرستان کوهرنگ با مناطق عشایری اطراف، ارتباط بین ۶ روستا و ۲۵۰ خانوار عشایری و ۵۰ خانوار ساکن در روستاها فراهم خواهد شد.

مالکنون عشایر کوچرو؛ تداوم تاریخی‌ترین سبک زندگی

به گزارش ایرنا،براساس آخرین سرشماری ۲۲ هزار ۹۲۳ خانوار عشایری با جمعیتی بیش از ۱۱۵ هزار و ۵۸ نفر جمعیت در استان حضور دارند.

مسیر حرکت کوچ با گذر از گردنه ‘ تاراز’ و یل راه های ‘لاسوزنی’ و پل ‘ماربره ‘به منطقه بازفت میرسند و با توقف چند روزه با گذر از زردکوه بختیاری وارد مناطق قشلاقی استان خوزستان خواهند شد. استان چهارمحال و بختیاری با ۱۲۶ هزارنفر جمعیت عشایری به همراه یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس دام سبک درون کوچ و برون کوچ ، دومین استان عشایری کشور بعد از استان فارس است. 

چهارمحال وبختیاری از نظر جمعیتی پس از استان فارس دومین جمعیت عشایری کشور را در اختیار دارد و ۲ ایل بزرگ هفت لنگ و چهارلنگ مهمترین و اصلی ترین عشایر استان هستند.

  • منبع : ایرنا

نظرات

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰