• امروز : شنبه - ۱۱ آذر - ۱۴۰۲

آخرین خبرها

مردم درانتخابات نگاه قومیتی نداشته باشند/مجلس انقلابی آدم سالم می خواهد/ازعملکرد دهیاران در روستاها راضی نیستیم معارفه رئیس جدید اداره تبلیغات اسلامی شهرستان لالی بزودی دستگاه سی تی اسکن در بیمارستان امید لالی راه اندازی می شود/اختصاص دستگاه دیالیز جدید به بیمارستان امید ادامه تغییرات در دستگاه قضایی لالی / دادستان جدید شهرستان هم معرفی شد + عکس مسابقات اسکای رانینگ قهرمانی استان خوزستان در ارتفاعات شهرستان لالی برگزار شد اگر قرار است کشور گامی به جلو بردارد نیازمند تفکر بسیجی هستیم/شکست اصلی اسرائیل ، شکست در افکار عمومی بود تیراندازی در مراسم عروسی؛ مادرباردار و نوزادش جان خود را از دست دادند آخرین سفر سیمرغ ورود به واتس‌اپ از طریق ایمیل فعال شد! سه مصدوم در ریزش دیوار سیلو در لالی مدیریت بحرانی خوزستان همچنان گرفتار تصمیمات لاک پشتی جولان محرومیت ‌در مناطق دوردست بختیاری/موگوئی‌ کوهرنگ یک متر مربع هم آسفالت نیست همایش پیاده روی دوستداران کتاب به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی گفتمان با قدرت‌ها را یاد بگیرید ماجرای تجمیع دانشگاه های حوزه انتخابیه چیست ؟ قلعه تاریخی چالشتر بارش باران های پاییزی در شهرستان لالی/از آبگرفتگی خیابان ها تا ریزش کوه ها + عکس شعر / « مرده بر اسب» شعر / بادها مى چرخند کسب سه عنوان برترکتابخوانی در استان برای فعالان حوزه کتاب درشهرستان لالی + عکس وداع با محمدعلی اسلامی ندوشن در تهران مافیای فیلترشکن کیست ؟ آیا گردش مالی وی‌ پی‌ ان‌ ها دست کسانی است که فیلتر می‌کنند ؟ مردم داری موثرترین عنصر مدیریتی در دستگاه‌ها پیام سرپرست شبکه بهداشت و درمان لالی به مناسبت روز پرستار مدیر جدید اداره ورزش و جوانان شهرستان لالی معارفه شد/فرهاد احمدی جانشین محسن محمودی شد + عکس ۲۰ کشور بزرگ ذخایر نفتی در جهان دولت مشکلات پرستاران را در اولویت قرار دهد/بایدقدر بسیج رابدانیم و آن راتقویت کنیم نگاه مسئولان دولتی خوزستان به ایذه نگاه ارباب رعیتی است/مسئولان برای ایذه برنامه ندارند ترسناک‌ترین استخر آب گرم جهان در ژاپن! جاده‌ای که جان جوانان خوزستانی را می‌‌ گیرد تاریخچه جذاب ساختن مرتفع‌ترین بناها ؛ از مصر باستان تا دُبی غار حیرت‌انگیزی که شبیه یک سیارۀ بیگانه است باز باران با بهانه و دروغ های فراوان افتتاح نمایشگاه کتاب شهرستان لالی/۳۰۰۰ جلد کتاب در معرض دید عموم قرار گرفت سانحه در جاده لالی به روستاهای بخش حتی آغاز عملیات روکش آسفالت جاده لالی به اندیکا/۱۶ میلیارد اعتبار برای ترمیم ۶ کیلومتر از مسیر + تصاویر نیما راه نشان می‌داد نه مقصد تایید صلاحیت ۲۹ نفر از کاندیداها در روند بررسی داوطلبین درهیات اجرایی حوزه انتخابیه شهرستان مسجدسلیمان برگزاری مراسم سالگرد درگذشت زنده یاد احمدرضایی برنامه های هفته کتاب و کتابخوانی از سوی رئیس نهاد کتابخانه های عمومی لالی اعلام شد از مخابرات استان گلایه مندیم که وعده های خود را در لالی عملی نکرده است/فضای سبز و پارک های شهر وضعیت مناسبی ندارند آبشار بیشه لرستان/زلال جاری در قلب زاگرس از بهمن علاءالدین تا داراب افسر بختیاری تحقق رویای بزرگ تسلا؛انتقال برق بدون استفاده از سیم جاری شدن خون بر روی زمین! شعر / تلخ و شیرین شعر / بازمانده ­ی کدام عصریم؟ شعر / به سوی یار می روی برگزاری دوره پیشگیری از آسیب های اجتماعی در همکاری مشترک آموزش و پرورش و نیروی انتظامی انتخابات اتحادیه صنفی کشاورزی (زراعت) شهرستان لالی برگزار شد

مشرف بر دشت های لالی و اندیکا

دژ اسدخان ، قلعه ای تاریخی و زیبا

  • 20 دی 1401 - 15:00
دژ اسدخان ، قلعه ای تاریخی و زیبا
در دشت ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربعی «اندیکا»ی خوزستان، در دامنه کوه زاگرس، دژی بنا شده است که آن را «دژ ملکون» یا «اسدخان» می نامند. دژی که سابقه آن به پیش از اسلام بازمی گردد. بنایی از سنگ و گچ به وسعت ۲۰۰ هکتار که بر فراز کوهی بنا شده است.

این بنای نیمه مخروبه که در دو طبقه ساخته شده در ۵ کیلومتری «بنه وار» در مرز اندیکا و لالی است. دشت لالی و اندیکا چنان رؤیایی است که چشم هر انسانی را خیره می کند. آگاهی از این منطقه تاریخ چند هزار ساله ای را زنده می کند که پر است از حوادث مختلف از دوران های کهن این مرز و بوم.

در دژ بنا شده بر این کوه عظیم، اتابکان نیز حکومت کرده اند. پس از انقراض حکومت اتابکان، خانواده ای از قوم آسترکی بختیاری مقر و حکومت خود را به «بنه وار» منتقل کرد که از این دژ ۶ کیلومتر فاصله داشت. در دوران قاجار نیز سردار اسدخان بهداروند نیز صاحب این دژ می شود. تصاحب این دژ از سوی اسدخان به دوره ای برمی گردد که ژنرال گاردان فرانسوی در دوران حکومت آقامحمدخان قاجار به ایران آمد تا کارخانه های توپ جنگی را فعال کند او به آقامحمدخان قاجار می گوید که برای فعالیت این کارخانه ها نیاز به زغال است به همین دلیل آقامحمدخان به اسدخان دستور می دهد زغال موردنیاز را از مناطق سرسبز بختیاری در خوزستان تهیه کند، اما اسدخان که خود را فرد مستقلی قلمداد می کرد از فرمان شاه قاجار سرپیچی می کند و در نهایت مورد تعقیب قرار می گیرد و به اجبار خود خانواده و سربازانش به این دژ پناه می برند.

آقامحمدخان قاجار سپس به «محمدعلی میرزا دولتشاه» که حاکم وقت شوشتر بود دستور می دهد که اسدخان را دستگیر کند. محمدعلی میرزا وقتی با سربازان خود به سمت این دژ می رود، متوجه می شود که دژ روی کوه عظیمی بنا شده است که هیچ راه نفوذی برای ورود به این قلعه وجود ندارد. حضور چند ماهه حاکم وقت شوشتر در پای کوه برای دستگیری اسدخان تأثیری نداشته، در نهایت تصمیم می گیرد که به تنهایی به درون قلعه برود.

اسدخان و «محمدعلی میرزادولتشاه» در پای «سنگ مذاکره»، که هم اکنون اثر آن در درون قلعه موجود است، به پای مذاکره می نشینند. اسدخان در نهایت به میل خود با علی میرزا همراه می شود تا راهی مرکز شوند به همین دلیل حاکم شوشتر به اسدخان قول می دهد که او را نکشند و این در حالی است که آقامحمدخان قاجار اصرار به مرگ اسدخان دارد. او به نگهبانان دستور می دهد تا چاله ای برای اسدخان حفر و او را زنده به گور کنند اسدخان در حالی که شاهد کندن گور خود است متوجه می شود که دو نگهبان توان کافی برای کندن چاله ندارند در عین اسارت به طرف دو نگهبان می رود و با تمام توان، شروع به کندن چاله می کند.

آقامحمدخان قاجار از او سؤال می کند که تو چه کار می کنی و اسدخان به او می گوید قبرم را می کنم شاه که شجاعت وی را می بیند از کشتن او صرف نظر می کند و دستور می دهد تا او را تحت الحفظ به شوشتر بفرستند در میان راه و در کرمانشاه محمدعلی میرزا مریض می شود و او به اسدخان توصیه می کند که فرار کند اسدخان نیز تصمیم می گیرد به سمت قلعه خود حرکت کند او در پای کوه متوجه می شود که «داود» پسر برادرش دژ را به تسخیر درآورده و راضی به پس دادن آن نیست و در نهایت تا زمان مرگ خود در شیراز می ماند بعدها جعفرقلی خان پسر اسدخان بر داود غلبه می کند و دوباره دژ را به تسخیر خانواده خود درمی آورد.

در سراشیبی این کوه، اتاقکی برای نگهبان وجود دارد که نگهبانان تمام منطقه را زیرنظر داشته اند دژ اسدخان دارای دو آب انبار بوده است گفته می شود که دو بنای دیگر به نام های «دژ دختر» و «قلعه میدان» شبیه به این دژ در لالی وجود دارند. در حال حاضر متأسفانه به دلیل نبود راه ارتباطی، فقط یک خانواده، که احشام خود را در این بنا نگهداری می کنند، در این منطقه سکونت دارد.

دژ اسدخان فقط طبقه دوم خود را از دست داده و با اندکی ترمیم و با توجهی بیشتر از سوی میراث فرهگی پس از ثبت در فهرست آثار میراث فرهنگی خوزستان ممکن است هم یک جاذبه توریستی و هم اقامتگاهی برای گردشگران ایرانی و خارجی باشد.ایجاد یک راه ارتباطی مناسب علاوه بر بهره مندی از چشم انداز این دژ که دارای اتاق ها، دالان ها و… است، به رونق منطقه نیز می افزاید.

  • نویسنده : عکاس : الهیار خدری

نظرات

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰