اغلب ما این روزها در خانههایی زندگی میکنیم که بیشتر از هر چیز شبیه مکعبمستطیل هستند؛ نهایت ویژگیهای مثبتی که این خانهها میتوانند داشته باشند این است که کمی بزرگتر باشند، طراحی داخلی بهتری داشته باشند و وقتی از پنجرههایشان به بیرون نگاه میکنیم بتوانیم میدان دید وسیعتری داشته باشیم.
این واقعیتی است که چه خوشمان بیاید و چه نه مجبوریم آن را بپذیریم. اما معمارانی هستند که با تخیل خلاقشان نمونههایی عجیب و رویایی از خانهها و ساختمانها را آفریدهاند؛ خانههایی که حتی نگاه کردن به تصویر آنها و تصور زندگی کردن در آنها میتواند احساسی متفاوت و لذتبخش از بودن در «خانه» را برای ما ایجاد کند (البته شاید بعضی از آنها هم خیلی تصور لذتبخشی ایجاد نکنند!).
شاید اینجور خانهها چندان با واقعیات زندگی (از واقعیات اقتصادی گرفته تا اجتماعی و فرهنگی) سازگار نباشند؛ اما اتفاقا بهترین کارکرد این ساختمانهای متفاوت میتواند همین باشد که ذهن ما را کمی از واقعیات موجود دور کند و به قلمروهایی آزادتر و وسیعتر پرواز بدهد.
در اینجا تصاویر و توضیحاتی را از ۷ خانۀ عجیب خواهید دید که به لحاظ طراحی بیرونی و داخلی و یا به لحاظ مکان ساختشان، متفاوت و شاید شگفتانگیز جلوه میکنند.
۱. خانۀ ناتیلوس
ناتیلوس را یک معمار مکزیکی به اسم خاویر سنوسیاین در حومۀ شهر مکزیکوسیتی ساخته است. این خانه نمونهای بسیار عالی از یک معماری متناسب با محیط زیست است و شکل ظاهری آن هم همانطور که از اسمش پیداست از طبیعت و موجودات دریایی مثل صدفها الهام گرفته شده است.
۲. خانۀ صحرا
این خانه که درست وسط صحرا در یکی از پارکهای ملی کالیفرنیا قرار دارد، با طراحی منحصربهفردش ترکیبی عالی و چشمگیر با محیط اطراف پیدا کرده و انگار در آن محیط ادغام شده است. اگر از دور به این خانه نگاه کنید انگار مجموعهای از چند صخره با شکلهای خاص است؛ اگر هم کمی تخیلتان را بیشتر به کار بگیرید شاید این خانه شبیه یک جور موجود سختپوست بیابانی به نظر برسد. این خانه را معمار مشهور آمریکایی، کندریک بنگز کلاگ طراحی کرده است. محیط داخلی خانه هم با وجود تختهسنگهای بزرگ، احساس بودن در یک محیط طبیعی و کوهستانی را منتقل میکند.
۳. خانۀ قارچ
این اقامتگاه در ناحیهای جنگلی در نزدیک شهر پرینتون نیویورک واقع شده است. این اقامتگاه شبیه چند قارچ است که در کنار هم رشد کردهاند. ارتفاع بخشهای مختلف این خانه بین ۴ تا ۷ متر است. طراحی داخلی این اقامتگاه هم مثل بیرون آن الهام گرفته از طبیعت و گیاهان جنگلی است که تطابق کاملی با محیط اطرافش دارد.
۴. خانۀ هندسی
اگر به شکلهای هندسی، زاویههای دقیق و محاسبات ریاضی علاقهمند باشید، احتمالا این یک خانۀ رویایی برای شماست. این خانه در جنوب ملبورن استرالیا و در محیطی تقریبا جنگلی قرار دارد. شکل خاص و هندسی بنا نوعی تضاد چشمگیر با طبیعت اطرافش ایجاد کرده است.
۵. قلعۀ حبابی
مجموعۀ قصر حبابی را معماری به اسم اَنتی لوواگ در سواحل جنوب غربی فرانسه ساخته است. در این بنا (دقیقا بر خلاف خانۀ هندسی) از هیچ زاویۀ تند یا خط مستقیمی استفاده نشده است. هدف معمار این بوده که نرمترین و سیالترین منظرۀ ممکن را به بنا بدهد. وجود درختان نخل و حوضچههای مختلف در این خانه باعث نزدیکی بیشتر این بنا به طبیعت اطرافش میشود.
۶. خانۀ توالتی
این خانۀ توالتمانند در شهر سووون کرۀ جنوبی شاید شبیه یک جوک به نظر برسد، اما نکتۀ مهمی در آن نهفته است. این بنا را شهردار سابق شهر به اسم سیم جائه داک طراحی کرده و در حال حاضر بخشی از یک «پارک توالت» است. هدف این پارک افزایش آگاهی مردم در مورد بهداشت عمومی و معضلات جهانی در این رابطه است. در حال حاضر بیش از ۲ میلیارد نفر از مردم دنیا دسترسی به سیستمهای بهداشتی و مناسب توالت ندارند.
۷. خانۀ فولادی
رابرت برونو، هنرمند، معمار و مخترع آمریکایی این خانه را در مدت بیش از بیست سال با استفاده از ۱۱۰ تن فولاد در رنسوم کانیون تگزاس ساخت. شکل این خانه واقعا چشمگیر و خیرهکننده است؛ این بنا هم شبیه به یک ماشین عجیب زنگ زده است و هم شبیه یک جور موجود زندۀ بیگانه که به منظرۀ صحراهای رو به رویش خیره شده است.