• امروز : شنبه - ۱ مهر - ۱۴۰۲

آخرین خبرها

طلای جهانی رقابت‌های بلگراد بر گردن فرنگی کار خوزستانی آموزش ما بایدمهارت محور باشد تاخروجی آن تربیت اجتماعی وسیاسی باشد/پرچم عدالت خواهی در دست شیعه است احداث بیمارستان‌های ۶۴ تختخوابی در شهرستان های اندیکا و هفتکل برداشت بادام از باغات شهرستان سامان چرا همه دنبال اتوبوس کریس رونالدو می‌دوند! آب و برق پارک دولت در لالی با حکم قضایی قطع شد / کلافی پیچیده با گره های کور برگزاری جشن شکوفه های کلاس اولی در شهرستان / بیش از ۴۳۰ دانش آموز کلاس اولی در لالی امسال به مدرسه می روند برگزاری مراسم تجلیل از پیشکسوتان دفاع مقدس در مسجدسلیمان اختلافات ملکی در شهرستان لالی جان یک نفر را گرفت/دستگیری قاتل کمتر از ۲۴ ساعت اجرای طرح خوزستان پاک در شهرستان لالی شعر/با تو این راز نمی توانم گفت شعر / برگهای کوچه ی پاییزیم شعر/به نجوا ترانه ای بر لب دارند شعر / اکنون دلم تپیدن فرداست چرا باید یک قرن حسرت خانه دارشدن را بکشیم ؟ بهبود شرایط مسکن گروگان وضعیت تورم است شعر / چند رباعی زیبا سرپرست جدید بیمارستان امید لالی معرفی شد / سارا داودی سکاندار تنها بیمارستان شهر نجات جان دو مادر باردار پرخطر توسط اورژانس هوایی دانشگاه علوم پزشکی اهواز مشکلات آب و فاضلاب شهرهای مسجدسلیمان، اندیکا ، لالی و هفتکل بررسی شد + تصاویر شعر / آمدی گرمتر از آنچه نیامد به زبان شعر / حال همه‌ی ما خوب است ، اما تو باور مکن دورهمی اهالی ادب و فرهنگ در روز پاسداشت شعر و ادب پارسی در شهرستان لالی+عکس سیمرغ در شاهنامه نماد است نه افسانه آغازعملیات آسفالت خیابانها در روستاهای بخش مرکزی با اعتباری بیش از سه میلیاردتومان از مطالبه گری مردمی تا استفاده ابزاری از مطالبه گری گشتی در داستان بلند «زیر آوار بنه وار» کارستان قیصر سقوط طبقه متوسط دارایی‌های بلوکه شده ایران کجا هزینه می‌شود؟/دولت موفق به کنترل تورم نشد / روند افزایشی قیمت‌ ها ادامه دارد کار طاقت‌فرسای زنان روستای سرآقاسید در چشمه نمک آثار هنری نگارگری فریده جهان بخشی آثار هنری نقاشی البرز نوبخت آثار هنری خوشنویسی رحیم حاجی پور مراسم اختتامیه سوگواره ملی دل نوشته‌های عاشورایی به میزبانی شهرستان لالی برگزار شد آثار هنری خوشنویسی حمید رضایی ۲ عضو دیگر شورای شهر مسجدسلیمان بازداشت شدند به مناسبت روز بهورز از بهورزان شهرستان لالی تجلیل شد صندوقی به نام فرهنگیان و به کام عده ای دیگر/نجومی بگیران از دولتی به دولت دیگر ! شیوند ؛ بهشتی درسرزمین های جنوبی دهدز بیمارستان ندارد/سرگردانی مردم میان ایذه و لردگان اطفای حریق در منطقه حفاظت شده هفت شهیدان مسجدسلیمان  عملیات امدادی اورژانس خوزستان برای نجات نوزاد یک روزه نفس‌گیرترین پلکان‌های دنیا؛ از چاه‌های هند تا قله‌های پرو سواحل مکران ؛ جاذبه جادویی و شگفت‌انگیز چابهار فارسی ، خانۀ مشترک ما پایان انتظار چندین ساله مردم شهرستان فارسان/ افتتاح پایانه مسافری به‌زودی سفر ۱.۵ ساعته لندن به نیویورک با جت هیدروژنی مافوق صوت خانه کشتی ایذه درخاک وعده‌های مسئولان! درآمدی بر جنبش مشروطه ایران مقبره الشعرای تبریز ، مدفن شاعران بزرگ

پای خشکسالی به قشلاق عشایر هم رسید

  • 17 مهر 1400 - 11:50
پای خشکسالی به قشلاق عشایر هم رسید
امسال نه در ییلاق خبری از چشمه‌های پر آب و مراتع سبز بود و نه قشلاق با چشمه‌های پر آب خوشامدگوی عشایر است. پاییز رسیده است و عشایر عزم کوچ می‌کنند.

به‌گزارش ایران، بساط زندگی ساده و بی‌آلایش‌شان را بر می‌دارند و راهی مناطق گرمسیر یا قشلاق می‌شوند. هر چند ۲۰ ماهی می‌شود که کرونا هم همراه کوچ شان شده تا بر سختی راه‌شان بیفزاید اما امسال آنچه بیش از همیشه بر مشکلاتشان افزوده و آزارشان می‌دهد، بی‌آبی و خشک شدن بخش اعظم چشمه‌ها در مسیر کوچ و مراتع خشک شده‌ای است که قبلاً بخش اعظم علوفه دامی‌شان را تأمین می‌کرده است. از سوی دیگر با وجود شروع موسم کوچ هنوز وعده دولت برای خرید دام‌های مازادشان محقق نشده است. جمعیت عشایر کشور در حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که شامل ۲۱۸ هزار خانوارهستند.

در این میان حدود ۱۲۶ هزار نفر عشایر بختیاری هستند؛ عشایری که در نیمه اول سال در چهارمحال و بختیاری ساکن هستند و در نیمه دوم راهی خوزستان می‌شوند. امسال کوچ این دسته از عشایر به‌خاطر خشکسالی کمی با تأخیر آغاز شده است. کوچ عشایر بختیاری یکی از سخت‌ترین نوع کوچ‌ها در بین عشایر به‌شمار می‌رود اما جاذبه‌های خو د را هم دارد به‌گونه‌ای که تور گردشگری همراه عشایر بختیاری تا پیش از کرونا در لیست تورهای پرطرفدار قرار داشت. گذر از بلندترین ارتفاعات رشته کوه زاگرس و مشکلاتی همچون حرکت در لبه پرتگاه‌ها، گذر از دره‌ها و خطرات وقوع سیل یا روبه‌رو شدن با حیوانات وحشی از سختی‌های پیش روی عشایر بختیاری در کوچ است.

خشکسالی بر دوش عشایر سنگینی می‌کند
«رسول احمدی» یکی از عشایر ایل هفت لنگ بختیاری می‌گوید: ما عشایر آدم‌های سختکوش و سر سختی هستیم اما سنگینی خشکسالی کمرمان را خم کرده است. ما جزو عشایری هستیم که به‌ صورت سنتی کوچ می کنیم. در سال های قبل در مسیر کوچ چشمه‌های متعددی بود که هم خودمان هم دام‌هایمان را سیراب می‌کرد اما امسال به ندرت می‌توان چشمه‌ای پیدا کرد که خشک نشده باشد البته امور عشایر در برخی نقاط مسیر کوچ آبرسانی سیار می‌کند اما کفاف نمی‌دهد. امسال افزایش قیمت علوفه واقعاً کمرمان را شکسته و خیلی‌ها مجبور شدند دام‌ها را با قیمت پایین به کشتارگاه بفرستند. وی بااظهار نارضایتی از اجرا نشدن طرح خرید تضمینی دام مازاد عشایر می‌گوید، الان چند ماه است دولت نوید خرید دام‌های مازاد را می‌دهد اما عملاً خریدی انجام نمی‌شود. «خداکرم کوهپایه» یکی دیگر از عشایر ایل بختیاری که خود را زودتر از بقیه به خوزستان رسانده ، می گوید: زلزله چند روز گذشته بخشی از ایل راه منتهی به اندیکا را تخریب کرده و متأسفانه هنوز اصلاحش نکرده اند که این مسأله برای من مشکل بزرگی درست کرده بود. همه می‌دانند این مسیر اصلی کوچ ما است با این حال برای تعمیر سریع آن کاری انجام نشده بود. به‌ گفته وی، عشایر هنگام کوچ با مصائب مختلفی در مسیر کوچ روبه‌رو هستند که مهم‌ترین آنها در سال های قبل وقوع سیلاب بوده اما در حال حاضر بی‌آبی در صدر مشکلات قرار دارد.

در همین حال یحیی حسین‌پور مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: کوچ عشایر استان به سمت شمال خوزستان از جمله لالی ، ایذه، باغملک، اندیکا، رامهرمز و مسجد سلیمان از 20 شهریور آغاز شده است. عشایر چهارمحال و بختیاری خود را از 5 راه اصلی سنتی و 2 راه ماشین رو به قشلاق خوزستان می‌رسانند. در حال حاضر 30 درصد عشایر به شکل سنتی و مابقی با استفاده از وانت کوچ می‌کنند. وی تأکید کرد: در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش پیش روی عشایر کم آبی است که با هدف تأمین آب مورد نیاز در مسیرهای کوچ رو آبرسانی سیار می‌شود. وی با اشاره به زلزله 5.7 ریشتری اخیر در منطقه گفت: این زلزله موجب خسارت بیش از 100 نقطه از مسیر کوچ عشایر شده که در دست تعمیر است. از سوی دیگر مراتع این استان هر سال به علت کاهش بارش ضعیف‌تر می‌شوند و میزان علوفه آنها نیز کاهش یافته که این امر سبب شده سرانه نگهداری دام توسط عشایر کاهش یابد. وی با اشاره به روند مناسب واکسیناسیون کرونا گفت: در کوچ سال قبل ابتلا به کرونا یکی از نگرانی‌های جوامع عشایری بود زیرا در هنگام کوچ دسترسی کمتری به مراکز درمانی وجود دارد که خوشبختانه امسال این نگرانی کاهش یافته است. به گفته وی، عشایر بختیاری دارای یک میلیون و ۵۰۰ هزار رأس دام هستند که نقش مهمی در تأمین گوشت قرمز کشور دارند. به گفته وی، کل مسیر کوچ عشایر یکهزار کیلومتر است که عشایر بختیاری از ایل راه‌های «بازفت»، «هزار چم»، «چلو»، «شیمبار»، «دزپارت»، «تاراز» و «کوه سفید» به مناطق گرمسیری می‌روند.

  • منبع : پانا

نظرات

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰